SELMAN SHABAN MAHALLA

Si gjithë trojet n’ këto krahina –
Dhe Zaskoku dha shumë trima .
Ndër ta ishte Selman Mahalla –
Qdo betejë i printe para !

Ky Selmani, zog i shqiponjës –
Shkoi n’ Brigadë t’ XII-të t’ Kosovës, Ku kërkoi mobilizim,
Për t’i sjellë vendit çlirim!

Trimi i rrallë s’i trembej vdekjes –
Shkoi në grupin e Ramë Bekës ,
U radhit n’ Ballin Kombëtar ,
N’ rresht të parë me luftëtar !

Luftëtari i kësaj ane –
N’ luftë me forcat partizane ,
N’ Mahallë t’ Gurit , në Zaskok ,
N’ dyluftim ishte plagos .

Plagëve t’ rënda nuk iu nënshtrua ,
Pas sa muajve ishte shërua .
Asnjëherë nuk ndërroi mendim-
Për t’ luftua për çlirim!

Për çlirim t’ tokave shqiptare –
Ishte betua t’ mos ndalej fare !
Mish e shpirt bënte përpjekje –
Për t’ luftuar deri në vdekje!

Dy Dhjetor, dyzet e katër,
Prapë në luftë hyri me hatër –
Ta mbrojë popullin e pa faj ,
N’ luftë t’ përgjakshme n’ Ferizaj!

Për liri luftën s’e ndalen –
Bashkë me shokë - Kurtish Mahallën Me Ramë Bekën e Avdyl Duren ,
Trojet tona do të mburren!

Bashkë me ta Nehbi Zaskoku –
Për trimëri s’i gjendej shoku !
Hajdin Matoshi e Shaqë Biba –
Luftuan trimat porsi diva !

Më 1 Maj , dyzet e gjashtë,
Për këtë tokë që e kanë dashtë –
Luftuan trimat n’ Ferizaj ,
Me qëndresë t’ fortë si luaj !

N’ fushëbetejë me armë në dorë ,
Këtu Selmani ka ra dëshmorë ,
Së bashku me bashkëluftëtarë –
Ranë n’ front t’ luftës – nvijë të parë !

N’ male t’ Gremes , ranë dëshmorë,
Për t’iu bërë lirisë kurorë –
Selman Mahalla e Nehbi Hamiti ,
Lum Zaskoku , që i rriti !

Ranë dy vëllezër nga Nukudimi –
Hasan Berisha edhe Bislimi .
Nga Varoshi , Bajram Dërguti –
U flijuan në flakë baruti !

N’ këtë përleshje mbetën t’ plagosur Kurtish Mahalla nga Zaskoku ,
Avdi Bibaj me t’ vëllain Shaqën ,
Që ëndërruan lirinë dhe paqen !

Per kta trima që ranë dëshmore
Ende sod nuk ju dihet varr
Ne Ferizaj dikun po thojn
Ntokë t kosoes ata pushojnë

Sot këta trima i kujtojmë ,
Këngë lavdie ju këndojmë ,
Se janë bijë të shqiptarisë –
Faqe e ndritur e historisë ! 

Autor i tekstit:
Demir KRASNIQI
Double click here to edit this text.
Selman Shaban Mahalla Ulind (1904-1946) ne fshatin Zaskok të komunes së Ferizajit.

Me pare u Mobilizua në Brigaden e XII të Kosovës. Por me pas dezertoi dhe ju bashkangjit luftëtarve të Liris Ballit Kombëtar Shqiptar, Në grupin e Ramë Bekës.
Gjatë perleshjes me forcat e ndjekjes partizane, ne lagjen Mahallë të Gurit të Zaskokut u plagos.
Pas plagve qe kishte marr, kaluan disa muaj dhe u shërua. Selman Mahalla pas sherimit plagve, skishte ndrru mendim.
Dhe ishte betuar se dotë luftoj, Deri në vdekje per qlirimin e tokave shqiptare.
Në luften e Ferizajit me (2-XII-1944), Selman Mahalla morri pjes aktive, bashk me Kurtish Mahallen, Avdyl Duren, Ramë Beken, Nehbi Zaskokun, Hajdin Matoshin, SHaqë Bibën, e shum luftëtar tjer të Ballit Kombëtar.
Ky luftëtar vazhdojnë qendresen e armatosur, deri me 1 maj 1946. Ku ra dëshmor me bashkluftëtart e tij, Në afersijë të fshatit së lindjes.Në Malet e Gremes ranë dëshmorë, Selman Mahalla, Nehbi Hamiti,Nga Zaskoku, Vllëzrit Hasan e Bislim Berisha nga Nukudimi, Bajram Derguti nga Varoshi, Në ket perpjekje mbeten të plagosur Kurtish Mahalla nga zaskoku, Dhe Avdih Bibaj me vëllaun Shaqen nga fshati Bibaj, Icili u dënuar per vrasjen e një serbi.

Përgaditi Prof.dr.Muhamet shatri

ME RASTIN E 1 MAJIT TË RËNJES SE DËSHMORVE NE MALET E ZASKOKUT
Sa her qe Viene 1 Maj Përkujtojm Dëshmoret e ballit Kombëtar me krenari e dhimbje.

Ne familjarët e Dëshmorve. Selman Mahalla, Avdyl Duraj, Ramë Beka, Nehbi Zaskoku, Bajram Derguti, Hajdin Matoshi,e Vllëzërit Hasan e Bislim Berisha, Të plagosur Kurtish Mahalla, dhe Vllëzrit Avdih Biba e Shaq Biba ,
Pas kapitullimit te Italis fashiste me 1943 ne FERIZAJ ne Objektin e vjeter te biblioteka e qytetit ateher ne prefekturen e Ferizajit, Me dore te vet Selman Mahalla hoqi flamurin fashist duke e vere ne vend te tij flamurin kombëtar, Edhe ate nen mbrojtjen nga shoket e vet, e pikerisht, Nga Kurtish Mahalla ky ishte rrefim autentik te cilen na i tregoi Kurtish Mahall icili ishte denuar me burg te rende pas plagosjes nje her ne burgun e Prishtines e pastaj te Nishit, duke perfunduar ne ate burgen famekeq te Mitrovices se Sremit. Keto gjëra duhen te dalin në Drite sa her qe vjen dita e 28 Nëntorit ne qarqet gazetaris te Ferizajt shtrohet pyetja se kush dhe kur ka ardhur per her te pare flamuri kombëtar ne Ferizaj. Prap po kthehemi te rrefimi autentik i te ndjerit Kurtish Mahalla i cili me kembengulje rrefente se ne prefekturen e Ferizajit i pari Flamurin kombëtar e ka ven pikerisht Selman Mahalla te cilit as varri sot si dihet, DHe askush se permend bile ne ndonje soliminitet rasti. Apo te varri i Kurtish Mahalles ne fshatin Zaskok te qoj aty ndonje kuror lulesh, por thon historija qe harrohet ajo perseritet. Poashtu desha qe tjua perkujtoj se kadisa autor ne kohe te fundit qe po gjurmojn veprimtarine tyre e nemesin e tyre eshte Poeti Ferizajas Imri Musliu icili me te kuptuar qe Kurtish Mahalla ndrron jetë ia kushton një poezi ne librin e tij. 
Se trimave ua kan lakmi edhe kundershtaret rrefente Shefqet Veseli veteran i arsimit.
Kshtu rrëfente Shefqet Veseli veteran i arsimit i cili jetonte dhe punonte ne fshatin Greme te komunes së Ferizajit. Shefqet veseli i cili nderroi jet me 9 maj 2009, i cili refente se kur isha i ri, Me kujtohet kur i prunen kufomat e shum luftëtarve të Ballit Kombëtar, nder ta ishte edhe Selman Mahalla. Ne dolem si fëmij nga kersherija se qka po ndodh, kufoma e te ndjerit Selman mahalla ishte e ngarkuar mbi Tokme te drurit e terhequr me qe (kije) nje grua serbe e fshatit Greme e ndaloi kapitenin serb i cili kishte qen ne lufte me 1 maj 1946 ,ajo filloi te shante dhe te shqelmonte mbi trupin e te vdekur Selman mahalles, Dhe pah pritmas kapiteni serb e ndaloi, Mjaft mah, Leht ësht te ofendosh dhe të shqelmojsh mbi nje trup të vdekur, Por sa kah qen gjall akishe Pas guxim ta bajsh nje gjë qe po e ban sod mbi nje trup te vdekur, kishte than Kapiteni serb. Ne jemi angazuar nje ushtri , Dhe ja kemi pasur friken, shikoje sie ka keputur mitralozi e seshte dorzuar deri në momentet e fundit ka shtjer në ne.
Kshtu rrëfente Shefqet Veseli
Balli kombëtar krenarija jonë